dimecres, 25 de novembre del 2009

Fundació Joan XXIII

19/11/2009

La Carme Castelltort, directora del centre, juntament amb tres professors més ens varen rebre per a explicar-nos com funcionava el tema educatiu i les tecnologies Ituarte del centre Joan XXIII.

La
Funadió Joan XXIII, a Bellvitge, és una fundació promoguda pels Jesuites amb la finalitat de crear un centre de formació de qualitat i obert al barri.



A l'antiga piscina, accessible pel tot al barri, van crear el CTI (Centre de Tecnologia Ituarte) per tal de que tothom pogués navegar mitjançant les noves tecnologies.

La missió d'aquest centre és "promoure una educació innovadora, compromesa i personalitzada que satisfaci les demandes del nostre entorn, atenint-nos a criteris de promoció social i qualitat".

Els quatre caràcters popis del centre són:


  1. Acadèmic: aprendre a aprendre (motivar el desenvolupament de les facultats internes dels alumnes per tal que siguin capaços d’estudiar i comprendre).
  2. Personal: aprendre a ser (un creixement integral de la persona).
  3. Social: aprendre a conviure.
  4. Cristiana: aprendre la religió (cultivar la vida interior).

Quina és la oferta educativa?

En el centre ofereix dues línies d'Infantil, dues de Primària, quatre línies d'ESO, tres de Batxillerat, cinc cicles de Grau Mitjà, cinc de Grau Superior i cursos de formació no reglada.

Aparentment no hi ha diferencies amb altres centres, però si que hi trobem alguns trets diferencials:

  • Atenció personalitzada mitjançant el Departament d'Orientació, el Departament de Formació Humana Religiosa i el Departament de Fundació-Empresa.
  • Innovació Pedagògica mitjançant els Departaments troncals, la Formació del professorat, de l'aula inclusiva i dels equips cooperatius i col·laboratius.
  • Innovació en TIC mitjançant el Departament d'Innovació Pedagògica en TIC i el CTI.
  • Escola arrelada a l'entorn.
  • Treball en xarxa.
  • Associada amb les accions UNESCO en què cada curs es proposa un lema per tal d'orientació a totes les accions de l'etapa i està agermanada amb una escola de El Salvador.
  • Escola certificada en la norma ISO:9001.

Els principis bàsics de l'etapa d'Educació Infantil

La formació que ofereix el centre és la de preescolar i cicle inicials amb infants de 3 a 6 anys (P3, P4, P5 i 1r), ja que és quan els infants arriben a l'escriptura i la lectura.
Dins d'aquesta etapa podem distingir tres fites:

  1. Promoure que l'infant se senti estimat, respectat i escoltat mitjançant l'adaptació dels alumnes i familiars.
  2. Respectar el nivell maduratiu de cada infant, així com els diferents ritmes d’aprenentatge mitjançant l'atenció a la diversitat, la relació amb els familiars i l'orientació del Departament d'Orientació.
  3. Despertar l’interès per aprendre:
  • Les TIC: el centre potencia des de ben petits les TIC i les TAC per tal ajuda a treballar la motivació i la comprensió.
  • Treballar per projectes: donant protagonisme a l'alumne/a.
  • Treballar per racons: per tal de fomentar l'autonomia, l’interès i respecte el ritme de treball.
  • El joc: en totes les seves modalitats.
  • El treball cooperatiu: fomenta la interacció, per tant, les relacions socials.


Personalment, em vaig quedar perplexa quan vaig veure aquells nens tan petits treballant amb PDIs, no ho havia vist mai. La veritat és que quan a classe ens ho explicaven, em costava de creure, com podia ser el funcionament de la classe amb les noves tecnologies? Però em vaig adonar de que sí que es pot treballar amb les TIC des de ben petits.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada