diumenge, 15 de novembre de 2009

La Família d'Instruments

12/11/2009


Els instruments principalment s'agrupen en 4 famílies:

1. Cordòfons: so produït per les vibracions de les cordes. Dins d'aquesta família existeixen 3 tipus de cordes: • Corda Fregada: s'utilitza l'arquet per produir el so (violí, viola, violoncel, contrabaix).

 • Corda Pinçada: són aquells que fem servir els dits o una pua per a tocar-lo (arpa, guitarra).

 • Corda Percudida: és quan un martell pica contra unes cordes (piano)

2. Aeròfons:és el so a partir de les vibracions de l'aire. Hi ha 2 tipus: • Vent Fusta: aquest pot ser de bec (flauta de bec), de bisell (flauta de pan) i de llengüeta (gralla)

Dins del vent fusta s'inclouen la flauta travessera, l'oboè, el clarinet, el fagot i el saxo ja que són instruments de fusta d'origen. • Vent Metall: són els instruments com ara la trompeta, el trombó o la tuba.

3. Membranòfons: el so és produït mitjançant les vibracions d'una membrana. Existeixen 2 tipus: • Determinats: aquests sons es poden afinar (timbales).

 • Indeterminat: són sons que no es poden afinar (pandereta).

4. Idiòfons: és el so del propi instrument, aquests pertanyen a la percussió. També hi ha 2 tipus:


 • Determinats: carilló, xilòfon.

 • Indeterminat: triangle, cròtals.

Però, avui en dia, hi una cinquena família que són els Electròfons. El so prové de la electricitat, uns exemples d'aquesta família podria ser la guitarra elèctrica i el violí elèctric.A Educació Infantil per explicar i conèixer la família dels instruments els explicarem a partir de la contrucció d'una casa. Hi haurà un director/a presidint la casa, a la primera planta hi hauran els intruments de corda, el segon els intruments de vent, en el tercer hi haurà la percussió i per a la xemeneia surtirà la música.


La Casa dels Instruments2 comentaris:

 1. Llegint l’article que has publicat sobre les famílies d’instruments, considero una mica confús el fet d'apuntar 4 famílies, en principi en son 3, ja que els idiòfons estan dins la percussió, a més a més de l'electrònic.
  No sé les tendències actuals, però caldria revisar les dues famílies de percussió i potser posar-les com a subfamílies, i utilitzar un annexa a la casa com si fos pels convidats per l'electrònica.
  Se ha de tenir en comte que les composicions orquestrals de composicions actuals sovint també utilitzen l'electrònica.
  Considero que es molt important per explicar i donar a conèixer las famílies d’instruments als infants la possibilitat de poder tocar o veure aquests instruments mentre s'expliquen. Si més no de tenir fotos o fins i tot alguna obra on es puguin escoltar.
  I recomano si l'edat ho permet, el bolero de Ravel, es una obra on els instruments van entrant un a un i es fàcil reconeix-les, també es pot fer jugar els nens mentre l’escolten, es una obra prou rítmica per permetre qualsevol tipus de joc.

  Joaquim Júlia
  Music. Titulat en piano, solfeig i acompanyament pel conservatori del Gran Teatre del Liceu de Barcelona

  ResponElimina